Tags

April 30, 2019

Op donderdag 18 april brachten we het koemestpreparaat uit op het land. In tegenstelling tot de gangbare landbouw bemesten we in de biologische en in de biodynamische landbouw niet de planten maar de bodem. We zorgen voor een levende bodem, omdat alleen leven, leven kan voortbrengen. En met leven bedoelen we de levenskrachten, de vitaliteit. Vitale groenten geven ons voeding in plaats van vulling.

Aan het begin van het seizoen geven we een krachtige impuls a...

April 15, 2019

Bekijk hier een kort interview over de "people, planet, profit"

van de zelfsoogstmoestuin.

September 19, 2018

Oogstfeest op Landgoed Grootstal

zaterdag 22 september  -  van 11.00 tot 14.30 
ingang bij het LandgoedLAB halverwege de

Sint Jacobsweg op de grens van Nijmegen en Malden

Op 22 september 2018 passeert de zon de evenaar richting het zuidelijk halfrond. Bij ons begint dan de herfst. Er is onvoldoende licht om nog te zaaien. In deze tijd gaat het vooral om het oogsten en conserveren voor de wintermaanden, waarin de natuur in rust gaat. Ook wij mensen g...

August 20, 2018

Wat is de theorie achter fermenteren, waarom deden we het 200 jaar geleden al en waarom doen we het nu (weer) steeds vaker?

We gaan samen aan de slag met groenten en kruiden uit de moestuin en eind van de middag ga je naar huis met je eindproduct: een weckpot met groenten om thuis te laten fermenteren (en uiteindelijk op te eten ;-)).

De kosten bedragen € 20,- inclusief hand-out met de theorie en recepten, weckpot, koffie en thee.

Opgeven t/m 30 augustus.

Let...

August 13, 2018

Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken op een fijne plek in de natuur dichtbij de stad? Kom dan eens kijken bij zelfoogstmoestuin Het heerlijke land. Er is van alles te doen. Van een half uur per week schoffelen tot een dag in de week helpen bij het maaien, composteren, zaaibedden klaarmaken, zeisen en meer.

Je kunt ook een groentebed 'adopteren'. Daarmee verzorg je wekelijks een zelf uitgekozen bed en volgt de

groei van het gewas. Je zult zien dat d...

July 28, 2018

Onlangs hebben we rupsenvraat geconstateerd in de groene kool en de spruitkool. We hadden deze planten goed gecontroleerd toen we ze nog niet zolang geleden met gaas hebben bedekt. Helaas hebben we toch iets over het hoofd gezien.

Bij de tweede controle van de groene kool hebben we weer rupsen en poppen van het koolwitje verwijderd. We kwamen ook pakketjes van eitjes tegen waar soms een koolwitjesrups wat apathisch op of naast lag. Ook die hebben we verwijde...

September 28, 2017

Op zondag 24 september hebben we de oogst gevierd.

Imker Erwin heeft ons meegenomen naar de bijenstal op het landgoed en uitgebreid vertelt over het leven van de bij.

Daarna hebben we de pompoenen geoogst om de herfst in te luiden. Iedereen had lekkere hapjes meegenomen voor bij de borrel, waarvan we tot laat in de middag hebben genoten. 

September 19, 2017

We kijken terug op een goed Monumentenweekend. We hebben veel mensen mogen ontvangen die belangstelling hebben getoond voor de moestuin.

Doris had veel succes met haar proefkeuken. Diverse groenten kregen een eenvoudige bewerking waardoor de pure smaken konden worden geproeft.

August 4, 2017

Op  9 en 10 september doet landgoed Grootstal in samenwerking met IVN Rijk van Nijmegen weer mee met de open monumenten dagen. Het thema is Burgers, boeren en buitenlui. Reserveer alvast voor de gratis rondleidingen op het landgoed, Een bezoek aan moestuin Het heerlijke land maakt onderdeel uit van deze rondleiding. Er is beperkt plaats. 

August 4, 2017

De spitskolen groeiden uit hun jasje. Door de aanhoudende groei van binnenuit, scheurden de kolen open. Ze zijn dan nog maar beperkt houdbaar. Om verspilling tegen te gaan organiseerden we op 29 juli in samenwerking met kok Astrid Geertsen een workshop fermenteren.

Met twee groepen gingen we aan de slag: snijden, kneden, kruiden toevoegen, afdekken en afsluiten met pekelwater. het was een zeer geslaagde middag. En zo kunnen we ook in het naseizoen nog geniet...

Please reload

vers | lekker | gezond | lokaal eerlijk | samen genieten

Het heerlijke land

Sint Jacobsweg bij 13a

6581 KM Malden (Nijmegen)

0638407388 

kvk 67717608