Koolwitjes en sluipwespen


Onlangs hebben we rupsenvraat geconstateerd in de groene kool en de spruitkool. We hadden deze planten goed gecontroleerd toen we ze nog niet zolang geleden met gaas hebben bedekt. Helaas hebben we toch iets over het hoofd gezien.

Bij de tweede controle van de groene kool hebben we weer rupsen en poppen van het koolwitje verwijderd. We kwamen ook pakketjes van eitjes tegen waar soms een koolwitjesrups wat apathisch op of naast lag. Ook die hebben we verwijderd. Omdat deze pakketjes niet leken op de eitjes van het koolwitje zijn we op het internet gaan zoeken naar wat dit wel kon zijn. Daar vonden we dat het om pakketjes met poppen van de sluipwesp ging. De sluipwesp is een natuurlijke vijand van het koolwitje. De koolplant zendt bij vraat geurstoffen uit, die de sluipwesp aantrekken. Niet zo handig om deze poppen te verwijderen dus! Bij de spruitkool hebben we daarom niet ingegrepen. De schade was daar ook minder groot. Eens kijken of hier een natuurlijk evenwicht gaat ontstaan.

Wil je weten hoe de sluipwesp te werk gaat bij de bestrijding van het koolwitje, bekijk dan dit ontluisterende filmpje van Natgeotv.


76 keer bekeken

Het heerlijke land

Sint Jacobsweg bij 13a

6581 KM Malden (Nijmegen)

tel 0638407388 

kvk 67717608

btw NL001873138B43