Oogstaanwijzingen
Hoe gaat het oogsten in zijn werk?
-Van oogsters op Het Heerlijke Land vragen wij om respectvol om te gaan met de giften van de natuur en de vruchten van onze arbeid. Deze handleiding helpt je daarbij. Lees hem daarom goed!
-In de wekelijkse e-mail vertellen we wat je die week kunt oogsten. Lees hem goed voordat je gaat oogsten. Het wekelijkse oogstaanbod is ook te zien op de plattegrond op de tuin. Waar geoogst mag worden, staat een vlag. Waar geen vlag staat, mag dus niet worden geoogst. Wij vragen jullie de vlaggen goed te volgen en de keuzes van de tuinders te respecteren: géén vlag = géén oogst. Oranje vlag = beperkte oogst. Op de krijtbordjes bij de oranje vlaggen staat hoeveel je mag oogsten, dat doen we om iedereen mee te laten genieten van deze beperkte hoeveelheid. Als we ons daaraan houden, is er dus voor iedereen wat.
-Oogst volgens de instructies in de e-mail en op de krijtbordjes bij de bedden. Mocht er bij het oogsten nog iets niet duidelijk zijn, schroom dan niet om het aan de tuinders of vrijwilligers te vragen.
-Per abonnement oogst je verse groenten voor 1 persoon. Een gezond dieet bevat gemiddeld 300 gram groenten per dag. Dat kun als richtlijn aanhouden: oogst 300 gram groenten voor elke dag van de week. In totaal is dat 2,1 kg verse groenten per week per persoon. Daarnaast mag je plukken van de kruiden in de kruidentuin. Wel blijft gelden: als je voor 1 persoon betaalt, dan oogst je voor 1 persoon en alleen voor vers gebruik.
-Gedurende het grootste gedeelte van het seizoen kan er van meer dan 5 gewassen per week geoogst worden. Je mag dan ook van meer dan 5 gewassen oogsten. Wel oogst je, per abonnement, nog steeds voor 1 persoon. Dat betekent dat je een keuze maakt uit het aanbod. Bovendien is er soms niet van elk gewas voldoende voor alle deelnemers, maar is er in totaal wel voldoende aanbod voor alle deelnemers. Samen delen we in de oogst zodat iedereen gevarieerd kan oogsten.
-Soms geven we aantallen of hoeveelheden te oogsten groenten aan. Wees solidair met elkaar en bedenk dat alle deelnemers recht hebben op hun deel van de oogst: oogst jij veel, dan heeft een ander minder.
-Je hoeft je wekelijkse portie niet in 1 keer te oogsten; de oogst mag verspreid worden over verschillende oogstdagen.
-Oogst voorzichtig, met respect voor de planten en de grond. Sommige planten kunnen een tweede oogst geven als er respectvol en volgens aanwijzingen geoogst wordt.
-Breng je eigen verpakking, zakjes, tas, bakjes en een mesje mee. Wij vinden regelmatig mesjes, zakjes, zakdoeken op het land, laat ze alsjeblieft niet slingeren! Dit kan gevaarlijk zijn voor de kinderen en onze machines.
Afsnijden
Bij afsnijden gebruik je een mesje. Je snijdt de plant op 2 cm boven de grond af. Zo blijven de wortels nog in de grond zitten en kan bijvoorbeeld in het geval van veldsla nieuwe velsdla aangroeien.

Plukken
Bij plukken pluk je de bladeren van de groenten van buiten naar binnen (het hart van de plant), of van onder naar boven bijvoorbeeld bij spruitjes of boerenkool.
Het is de bedoeling dat het hart of de top van de plant in takt blijft, hierdoor kan de plant bladeren of spruiten blijven produceren.

Toppen
Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze in een struikvorm te laten groeien. Zaailingen kunnen anders opgroeien tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen (te toppen, zal de plant sneller zijtakken gaan vormen. Bij jonge zachte planten kan toppen met de vingers om zo de scheut weg te knijpen. Dit is bijvoorbeeld heel goed voor basilicum of Nieuw Zeelandse spinazie.
